Skip Navigation Links

Snijgereedschap

De toepassing is voorzien van een dialoogvenster om de gegevens voor het snijgereedschap in te brengen. Met dit dialoogvenster is ook de inbreng uit te voeren van de eventueel toe te passen protuberantie en van de bewerkingstoeslag met tolerantie die te voorzien is. Indien geen voorvertanding of protuberantie toe te passen is, kan deze inbreng gewoon overgeslagen worden.
Er is een dialoogvenster voorzien voor het beheer van een lijst van afwikkelfrezen met protuberantie. Dit dialoogvenster bevat een lijstbesturingselement waarin de protuberantiegegevens als lijnen weergegeven worden. De lijst kan makkelijk bijgewerkt worden en is als een csv-bestand op de harde schijf te bewaren. De toepassing berekent welk aandeel van de bewerkingstoeslag reeds in de afwikkelfrees met protuberantie voorzien is. Dit wordt afgeleid uit de freestanddikte op de steeklijn van de afwikkelfrees met protuberantie in vergelijking met de tanddikte op de steeklijn van het theoretisch heugelprofiel. Bij berekening van de snijdiepte wordt hiermee rekening gehouden.

ISO Vertandingskwaliteitsklasse Qg

De toepassing is voorzien van een assistent voor het bepalen van de ISO vertandingskwaliteitsklasse Qg in functie van de omtrekssnelheid vt, de smering, de belastingsintensiteit en de geluidseisen. In het dialoogvenster is de ISO-kwaliteitsschaal tegenover de DIN-schaal geplaatst om de verschillen duidelijk te maken.

Hartafstands- en Tanddikteafwijkingen en Toleranties

De gebruiker dient beslissingen te nemen omtrent:

Asafstandsafwijking Aa js5 - js11
Bovenste normaaltanddikteafwijking DIN 3967 Asne a - h
Normaaltanddiktetolerantie DIN 3967 Tsn 21 - 30

Inbreng van bovenste normaaltanddikteafwijking Asne en normaaldiktetolerantie Tsn met volgend dialoogvenster:

Tanddikteafwijking en Toleranties

De keuze van de klasse is eenvoudig te maken met behulp van een schuifregelaar en de toepassing zoekt de onderliggende corresponderende waarden op in de normtabellen. De inbreng is dan eenvoudig uit te voeren met een klik met de muis op een opdrachtsknop.

Metingen van de vertanding

De toepassing vraagt de inbreng van de fabricage-topcirkelmiddellijn. Deze inbreng is nodig voor de meting van de normaaltandkoorde op tandkoordehoogte en als referentie voor de berekening van de steekdiepte. De toepassing berekent verder indien de optie aangevinkt werd:

  • normaalkoordehoogte hac en normaaltandkoorde sncm met koordetolerantie in ± notatie.
  • de nominale tandwijdte Wk en de gemiddelde tandwijdte Wkm over k aantal tanden, met tolerantie in ± notatie.
  • de middellijn van de meetpennen of kogels dM en de diametrale maat over twee pennen of kogels Md,R en de overeenkomstige tolerantie.

De toepassing berekent de snijdiepte, de gemiddelde te verwachten normaal- en omtreksflankspeling. De gebruiker kan met aanvinkvakjes het meetblad samenstellen voor afdruk.

Ingrijpweg

Berekening van de ingrijpweglengte en de middellijnen door de overgangspunten van dubbelpaar-, enkelpaar-, dubbelpaaringrijping. De overgangspunten worden aangeduid met A-B-C-D-E:

  • A beginpunt van dubbelpaaringrijping
  • B onderste punt enkelpaaringrijping
  • C pool
  • D bovenste punt enkelpaaringrijping
  • E eindpunt van dubbelpaaringrijping

De kennis van deze middellijnen is van belang om de beginpunten te bepalen voor een eventueel toe te passen profielcorrectie aan de kop en/of aan de voet bij het profielslijpen van de tandflanken. Zie onderstaande figuur:

Profielslijpen Dialoogvenster

Grafische voorstelling tandprofiel

De toepassing geeft een grafische voorstelling van het tandprofiel in omtreksdoorsnede. Een ondersnijding of protuberantie aan de voet is hiermee visueel kontroleerbaar.

Ga naar de volgende webpagina voor berekening belastbaarheid.